YOGA

“Je kunt je volledig ontspannen als je met liefdevolle aandacht naar jezelf kunt kijken en de oordelen die je over jezelf hebt kunt laten gaan”.

Hatha-yoga bestaat uit lichaamsoefeningen waarmee je lichaam en geest met elkaar in evenwicht brengt. Je leert spanning en ontspanning te herkennen. Ademhaling- aandacht- en ontspanningsoefeningen ondersteunen je hierin. 
Bij het uitvoeren van de yogahoudingen (asana's) is de aandacht gericht op het voelen, ervaren en accepteren van je eigen mogelijkheden en grenzen. Dit geeft inzicht, zelfvertrouwen en zekerheid. 
Doordat de houdingen langzaam en met aandacht worden uitgevoerd en de energie van de ademhaling bewust wordt gebruikt, gebeurt dit ook met zachtheid. 
De houdingen worden gecorrigeerd, binnen de grenzen van je mogelijkheden, waardoor je meer ruimte gaat ervaren in je lichaam en geest. Op deze manier leert yoga je om te zien en te accepteren wat er is, waardoor je in je eigen kracht gaat staan.

Meditatie en ademhalingsoefeningen zijn aan het begin en als afsluiting van de les een vast onderdeel. Je leert verschillende ademhaling- en meditatietechnieken kennen. Ook hierbij staat de aandacht bij wat zich voordoet centraal. Prestatie en resultaat tellen niet, er is geen sprake van competitie.

De lessen duren 1 1/2 uur en zijn geschikt voor iedereen; mannen en vrouwen ongeacht culturele achtergrond, leeftijd en ervaring.
Met maximaal 10 personen per groep kan er veel persoonlijke aandacht gegeven worden.

Yoga ontspant lichaam en geest  -  geeft energie, innerlijke zekerheid  -  verhoogt de concentratie  -  brengt gedachten tot rust  -  verbetert de ademhaling  -  bevordert de gezondheid  -  brengt je dichter bij jezelf    
Yoga wordt als ondersteunend ervaren bij:  (chronische) klachten en pijn  -  slapeloosheid  - ademhalingsproblemen  -  overgangsklachten  -  somberheid en stress  - intensief sporten -  angst en onzekerheid 

Wies Raanhuis: wiesraanhuis@goodmac.net
Yin yoga is een rustige maar toch ook intensieve vorm van yoga. Yin (rust en ontspanning) is het tegenovergestelde van yang (actie en spanning). Ons dagelijks leven is vaak erg yang, met veel activiteit, drukte en soms stress. Yin yoga vormt daarom een goede manier om evenwicht te brengen in een druk en actief leven. 

Bij yin yoga worden de houdingen over het algemeen zittend of liggend op de mat uitgevoerd. De houdingen worden steeds zo’n 3 tot 5 minuten aangehouden. De meeste vormen van yoga richten zich op de spieren. Omdat de focus tijdens yin yoga ligt op ontspanning en verstilling, kunnen de spieren volledig ontspannen, waardoor een voorzichtige ‘stress’ ontstaat op het bindweefsel. Hierdoor wordt het bindweefsel weer soepeler, wat doorwerkt op het hele lichaam, maar ook op de geest. Door de verstilling tijdens de houdingen leer je beter luisteren naar wat zich fysiek en mentaal aandient en leer je je grenzen beter kennen. 

Anneliet Bannier: anneliet@bannier.nl